Jurnal de voluntar - II

Un raport temeinic despre decursul proiectului – de la Cătălina Gîrleanu, voluntar în două tabere. Mulțumim!

Proiectul a fost compus din 2 părți, și pe cât s-a putut, s-a intenționat desfășurarea lui cu aceiași voluntari și aceleași grupe de copii.

Între 3-5 septembrie, a avut loc prima parte a proiectului, i-am scos pe cei 15 copii din zona de confort pentru o experiență cât mai verde, în natură, la cort.
Spre surprinderea mea (și nu numai cred) copiii au fost încântați de activități și s-au implicat cum știau sau puteau mai bine.

Au luat parte la workshopuri de nutriție🥬🥦🥐🍞, managementul furiei😡😤, am lucrat la munca în echipă și la o comunicare eficientă .

Copiii au învățat noțiuni de bază ale campării și de comportament ideal în grup:
📌montarea unui cort și alegerea locului ideal;
📌comportamentul în situații mai puțin plăcute;
📌cum să controlezi reacția de furie;
📌cum să se organizeze în echipă și
📌cum să își asume responsabilitățile împărțite în prima zi (cine gătește, cine face curățenie, cine e responsabil cu trezirea de dimineață etc);
📌respectarea regulamentului pe tot parcursul șederii noastre împreună.

Cele mai notabile si plăcute activități de către copii (am aflat înainte de despărțirea de duminică) au fost poveștile și jocurile de sâmbătă seara în jurul focului, drumețiile prin pădure 🌳🌳🌳 și faptul că au gătit și au mâncat împreună 🍽

Pentru 14 din 15 copii, aceasta fost prima ieșire la cort ⛺ și i-a distrat grozav experiența de slackline – aici au avut parte de coordonare în echipă, câștigarea încrederii în pivoți și menținerea echilibrului în evitarea unei căderi.

La final, fiecare dintre cei 15 au avut opțiunea de a împărtăși cu noi, voluntarii, în privat, un vis de-al lor pe care să încerce să îl atingă până la începutul etapei a II-a a proiectului – exercițiu în crearea unui plan, împărțirea pe pași mici și acțiunile necesare care duc la îndeplinirea unui scop.

În weekend-ul numărul 2, din perioada 5-7 noiembrie, ne-am reîntâlnit aproape în aceeași formulă pentru o altă serie de activități pline de învățăminte, de data asta la cabana, în mijlocul pădurii.

Copiii s-au înțeles între ei, s-au organizat cu dormitul în camere, cu împărțitul responsabilităților de weekend.

De aceasta data, workshopurile au avut o tentă relațională în ceea ce privește :
💰 banii -managementul bugetului – importanța banilor, cum se împart, cum economisești, plata utilităților, nevoie vs dorință (aici cred ca am învățat și eu vreo câteva chestii) etc.
🧘‍♂️relațiile cu noi înșine și ceilalți din jurul nostru – analiză pe baza scurtmetrajelor animate;
👨‍👧‍👦munca în echipă și atingerea unui scop în cadrul unui grup.
Ionuț, unul dintre participanți a venit cu ideea unui joc de echipă fabulos pe care nu pot să nu îl menționez, care a antrenat atât fizic, cât și mental toate cele 20 de suflete prezente – un treasure hunt pe echipe de câte 6, bazat pe cunoștințe generale, inventivitate, joc de cuvinte și anduranță fizică (pe lângă înviorarea din fiecare dimineață 🤸‍♀️🤾). Copiii au uitat de telefoane și au luat în serios această întrecere a echipelor.
Pe durata drumeției, așa cum ne-am obișnuit de prima oară, am profitat de ocazie și ne-am cunoscut mai bine, copiii s-au simțit liberi să ne povestească bucăți de suflet și să ne împărtășească bucuria de a fi alături în așa activități. 🥰😊

Ca întotdeauna, deși a fost, per total o activitate în care poate noi să îi învățăm pe ei câte ceva bun, folositor și să le acordăm oportunități la experiențe inedite, de fiecare dată ei ne învață, în mod natural și fără efort, cât de multe putem face când (ne) acordăm șansa și ne deschidem inimile.”

Proiect derulat de Asociația Outventure și finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.